R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

Vârșolț, satul natal al revoluționarului pașoptist Iacob Deleu

Cunoscut, în zilele noastre, mai ales datorită celui mai mare lac din județul Sălaj, care poartă același nume cu al localității, Vârșolț este satul natal al revoluționarului pașoptist  Iacob Deleu.

Născut la Vârșolț, în anul 1804, Ioan Deleu învață primele clase la Pericei, apoi este trimis la Blaj, pentru a urma seminarul teologic. Își aprofundează cunoștințele de istoria românilor, filozofie și limba latină. Întors acasă, Iacob Deleu se căsătorește cu Maria Aciu din Vârșolț, si au un copil – Daniel. Lucrează ca învățător în Pericei, fiind primul învăţător român din sat, apoi se înrolează în Regimentul grăniceresc de la Năsăud. La 13/15 mai 1848, se află la Blaj, pentru a susține cauza acțiunii împreună cu reprezentanții românilor de pe întreg cuprinsul Transilvaniei, apoi participă alături de Ioan Buteanu la apărarea munților Apuseni.

Deleu a mobilizat o ceată de țărani din satele din jurul Șimleu Silvaniei, i-a înarmat cu coase, furci, topoare, puști și a ocupat dealul Vârșolțului, unde s-a confruntat cu un corp din armata generalului Józef Bem. Sălăjenii conduși de Deleu s-au refugiat apoi în munți și s-au alăturat armatei lui Avram Iancu.

Iacob Deleu a fost bunicul lui Victor Deleu și Ioan Deleu (1877-1946), și străbunicul pictorului Ioan Sima (1898-1985).

Lacul Vârșolț, a cărui acumulare a fost realizată în perioada 1976-1979, este cel mai mare din județul Sălaj. Inițial, acumularea a fost creată pentru atenuarea viiturilor pe râul Crasna și apărarea împotriva inundațiilor, și pentru asigurarea alimentării amenajărilor de irigații, și s-a vrut o acumulare nepermanentă. În prezent,  lacul funcționează ca acumulare permanentă și este sursa de apă potabilă pentru orașele Zalău și Șimleu Silvaniei, dar și pentru Crișeni, Hereclean, Panic, Badon, Guruslau, Borla, Câmpia, Bocșa și Sălăjeni.

Prima atestare documentară a localităţii provine din anul 1341, când satul apare sub numele de poss. Varcoltz. Alte atestări documentare provin din anii 1361 Varsuch, 1423 Vorsocz, 1553 Warsocz, 1627 Varszocz, 1854 Varsoltz, Varşolţ, 1930 Vîrsolţ, 1966 Vîrşolţ.



niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *