R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

Sub un cer sângeriu de Mark Sullivan

Pentru că e iarnă, pentru că ferestrele aburite ne îndeamnă la căni cu ceai aromat şi pleduri miţoase în care să ne înfăşurăm picioarele, cei mai buni şi mai la îndemână prieteni pentru astfel de momente sunt personajele din cărţi.
Iar o carte care merge nespus de bine la ceas friguros de iarnă este Sub un cer sângeriu de Mark Sullivan, apărută în 2018 la Editura Elefant.
Romanul autorului American este inspirit din fapte reale, ce poartă cititorul înapoi în timp, pentru început în zilele premergătoare celui de-al doilea Război Mondial. Totul se întâmplă în Milano, splendidul oraş al muzicii clasice, al modei şi al iubirilor pasionale, unde Pino Lella, un adolescent obişnuit, traieşte alături de familia sa. La o vârstă la care este interesat doar de fetele frumoase, mâncare şi muzică delicioase şi de timpul petrecut cu alţi băieţi de-o seamă cu el, Pinonu nu are nimic de-a face cu războiul sau cu naziştii. Ce se întâmplă dincolo de graniţa de nord a ţării sale îi pare ireal şi parcă rupt dintr-o poveste. Asta până când sute de locuinţe din Milano, printre care şi cea a familiei Lella, se sfărâmă sub bombele aruncate din avioanele Aliaţilor.
Războiul îi ia pe oameni prin suprindere, iar părinţii decid brusc să îl trimită pe Pino în munţi, la o casa parohială. Sub îndrumarea preotului de aici, care îl cunoaşte pe Pino din anii trecuţi, adolescentul se alătura unei reţele clandestine care ajuta evrei să scape de ameninţarea nazistă trecându-i graniţa în Elveţia. Lucrurile sunt cu atât mai complicate cu cât Pino este călăuza pe timp de noapte, când Alpii şi culmile lor grele sub zăpadă sunt un obstacol care pune la î ncercare muşchii, dar şi nervii. Daca Pino este călit şi are adevărate abilităţi de căţărător, evreii pe care ii trece munţii sunt oameni simpli, care nu şi-au pus niciodată problema unui asemenea exerciţiu fizic şi psihic nici măcar în glumă. Iar când printre cei care îşi pun viaţa în mâinile lui Pino ajung sa fie copii ori femei însărcinate, dramatismul situaţiei atinge cote înalte.
In paralel cu acţiunile clandestine ale lui Pino, războiul îşi vede de cursul său, iar naziştii umplu nordul Italiei în scopul de a-şi asigura teritoriul. Într-o a doua încercare de salvare a fiului deja major şi numai bun de înrolare, părinţii lui Pino îl obligă pe acesta să se întoarcă în Milano şi să se înroleze în organizaţia germană Todt, care opera în spatele frontului.
Este extrem de greu pentru tânărul de 18 ani să treacă dintr-o extremă în alta. Dacă până acum, prin salvarea evreilor, lupta împotriva naziştilor, dintr-o dată Pino ajunge să fie coleg cu ei, iar asta îl macină sufleteşte.

Ce îl ajută să meargă înainte este şi faptul că o cunoaşte pe Anna, o tînără mai mare ca el, foarte frumoasă şi cu care Pino visează să îşi întemeieze o familie. Numai că războiul curge mereu, iar tânărul ajunge să fie recrutat ca şofer personal al generalului Hans Leyers, omul de încredere al lui Adolf Hitler în Italia, unul dintre cei mai misteriosi şi mai puternici comandanţi ai celui de-al Treilea Reich. 
Noua poziţie căpătată îi dă lui Pino ocazia de a spiona pentru Aliati din interiorul Inaltului Comandament German. De-aici însă, ororile râzboiului i se desfasoară sub propriii ochi ca un tablou în care o mână nevăzută aşterne culori peste umbre şi umbre peste culori, tăind vieţi şi secerând destine. Nimic nu scapă, nimeni nu este ferit, iar Pino ajunge să se maturizeze forţat pe fundalul întunecat al celui de-al Doilea Război Mondial.

Povestea este extrem de bine alcătuită şi pune cap la cap detalii incredibile, culese de autor atât din discuţiile face-to-face cu Pino Lella, ajuns la o vârstă venerabilă, cât şi din documentarea în teren.

De altfel, cărţile lui Mark Sullivan au fost recompensate cu nenumărate distincţii, printre care New York Times Notable Book şi Los Angeles Times Best Book of the Year. 
Sullivan a absolvit Hamilton College cu o diplomă în literatura engleză, înainte de a lucra ca voluntar în cadrul Trupelor de Menţinere a Păcii din Nigeria. La întoarcerea în Statele Unite a absolvit Medill School of Journalism din cadrul Northwestern University şi a început o carieră in jurnalismul financiar, politic, apoi în cel de investigaţie.



niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *