R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

Poluarea apei

poluarea-apeiPoluarea apelor afecteaza calitatea vietii la scara planetara. Apa reprezinta sursa de viata pentru toate organismele din toate mediile de viata. Fara apa nu poate exista viata. Calitatea ei a inceput din ce in ce mai mult sa se degradeze, ca urmare a modificarilor de ordin fizic, chimic si bacteorologic.
Daca toata apa de pe Pamant ar fi turnata in 16 pahare, 1/2 dintre ele ar contine apa oceanelor si a marilor. Din ½ pahar ramasa, o mare parte este incadrata fie in gheturile polare, fie este prea poluata pentru a fi folosita drept apa potabila si astfel, ceea ce ramane pentru consumul omenirii, reprezinta continutul unei lingurite. Din consumul mondial de apa, 6,9% este repartizat agriculturii, 23% industriei si numai 8% in domeniul casnic.
Poluarea apelor reprezinta alterarea calitatilor fizice, chimice si biologice ale apelor, produsa direct, sau indirect, in mod natural sau antropic. Apa poluata devine improprie utilizarii normale. Poluarea poate avea loc: – continuu, cum este cazul canalizarii din oras, sau rezidurile provenite din industrie si deversate in ape: – discontinuu, la intervale regulate sau neregulate de timp: – temporar; – accidental, in cazuri de avarie.

CAUZELE POLUARII
• Scurgeri accidentale de reziduri de la diverse fabrici, dar si deversari deliberate a unor poluanti.
• Scurgeri de la rezervoare de depozitare si conducte de transport subterane, mai ales produse petroliere.
• Pesticidele si ierbicidele administrate in lucrari agricole care se depoziteaza prin sol, fiind transportate de apa de ploaie sau de la irigatii, pana la panza freatica
• Ingrasaminte chimice si scurgerile provenite de la combinate zootehnice
• Deseurile si rezidurile menajere
• Presararea sarii in timpul iernii pe sosele, care este purtata de ploaie si zapada topita
• Depuneri de poluanti din atmosfera, ploile acide

CLASIFICAREA POLUANTILOR
a) De natura fizica: Depuneri radioactive si deseuri. Ape folosite in uzine atomice;
b) De natura chimica: Mercurul din deseuri industriale . Azotati proveniti din ingrasamintele chimice, detergenti, pesticide organofosforice. Plumb provenit din: – evacuarile uzinelor industriale, gazele de esapament ale autovehiculelor. Zinc provenit din: apa sau bauturi cu continut de zinc, hidrocarburi provenite din scurgeri de titei, fumul de tigara;
c) De natura biologica: Microorganisme patogene. Substante organice fermentescibile.



niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *