R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

GAZETA DE ONLINE - o altfel de gazetă de perete, un fel de oglindă socială contemporană

Pe hârtie sună bine: Primăria vrea să transforme Zalăul într-un oraș verde, cu mulți pietoni și bicicliști

Municipiul Zalău se alătură marilor orașe care întreprind acțiuni împotriva efectelor schimbărilor climatice, Ionel Ciunt, Primarul Municipiului Zalău, semnând 𝐃𝐞𝐜𝐥𝐚𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐏𝐚𝐫𝐢𝐬.

Prin semnarea acestei Declarații se accentuează preocuparea și atenția administrației locale asupra minimizării consumului de energie, diminuării emisiilor de CO2, implementării unor sisteme ecologice, utilizării eficiente a energiei pe toate sectoarele de activitate și, nu în ultimul rând, asupra transformării Zalăului într-un oraș verde.

Proiectele privesc: 𝐂𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐞𝐧𝐭̦𝐞𝐢 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐞𝐭𝐢𝐜𝐞 𝐚 𝐜𝐥𝐚̆𝐝𝐢𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐫𝐞𝐳𝐢𝐝𝐞𝐧𝐭̦𝐢a𝐥𝐞; 𝐂𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐞𝐧𝐭̦𝐞𝐢 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐞𝐭𝐢𝐜𝐞 𝐚 𝐜𝐥𝐚̆𝐝𝐢𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐞; 𝐌𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬̦𝐢 𝐞𝐱𝐭𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐢𝐥𝐮𝐦𝐢𝐧𝐚𝐭 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜; 𝐀𝐦𝐞𝐧𝐚𝐣𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐬𝐩𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐯𝐞𝐫𝐳𝐢 𝐩𝐞 𝐢𝐦𝐨𝐛𝐢𝐥𝐞 𝐚𝐛𝐚𝐧𝐝𝐨𝐧𝐚𝐭𝐞 𝐬𝐚𝐮 𝐝𝐞𝐠𝐫𝐚𝐝𝐚𝐭𝐞; 𝐌𝐨𝐝𝐞𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐨𝐫𝐢𝐝𝐨𝐚𝐫𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐦𝐨𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐮𝐫𝐛𝐚𝐧𝐚̆ 𝐝𝐮𝐫𝐚𝐛𝐢𝐥𝐚̆.

Bun, pe hârtie sună bine. Și, ca să fim corecți, în unele privințe chiar s-au făcut lucruri bune. Însă, cel mai important aspect al acestel Declarații ar trebui să fie ”Zalău, un oraș verde”. Că, până la urmă, despre asta e vorba, în primul rând, atunci când te referi la stoparea, pe cât se poate, a schimbărilor climatice. Sau, mai pe scurt, fără pădure, fără natură, celelalte măsuri sunt un fel de joc ”de-a v-ați ascunselea”.

Ce zice proiectul legat de orașul verde? Păi, zice că se vrea îmbunătăţirea factorilor de mediu, crearea, modernizarea și reabilitarea de spaţii verzi, reducerea emisiilor de carbon în Municipiul Zalău, scăderea emisiilor GES provenite de la transportul rutier, creșterea numărului de bicicliști, creșterea numărului de pietoni, creșterea numărului de cetățeni care utilizeaza transportul public urban din Zalău.

Cum s-a păstrat orașul verde până acum? S-au tăiat cam toți copacii care se puteau tăia, ca să se facă loc pentru parcări și alte cele betonate ori asfaltate. Mai mulți bicicliști? Pistele pentru biciclete… există o porțiune mică pe bulevard, și cam atât, așa-zisa pistă pentru biciclete de pe strada 22 Decembrie e mai mult o glumă proastă. În rest, pauză. Mai mulți pietoni? Să fim serioși, românul o să meargă cu mașina absolut pe oriunde i se permite. Și în Zalău se permite. De asta, în special seara, e plin orașul de mașini,  motoarele ambalate la maximum poluând din toate punctele de vedere. De obicei în centrul orașului. Dar nimeni nu vede nimic, nimeni nu ia nicio măsură. Creșterea numărului celor care merg cu autobuzul? Acum, pe pandemie, când ni se spune să nu mergem cu autobuzul, că nu-i bine să ne înghesuim? Iar semne că restricțiile o să țină multă vreme sunt destule.

Tot ce se poate, și e de dorit, ca Zalăul să se transforme într-un oraș verde. Și se poate face asta, dacă se vrea. Rămâne, însă, de văzut.



niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *