O adevărată expoziție a naturii, formațiunile de roci sedimentare din satul Lupoaia sunt impresionante atât ca dimensiune, cât și ca și coloristică, și ar putea fi un veritabil punct de interes turistic. De altfel, în Sălajul se găsesc foarte multe formațiuni de acest gen, ceea ce, probabil, îl face unic în România.
Piatra Lată (la piatră, cum îi spun localnicii), e una dintre aceste formațiuni, aflată în marginea vestică a satului, accesul fiind ușor, chiar dacă vrei să ajungi sus, deasupra ”pietrei”.
Nu foarte departe de Piatra Lată, în extremitatea sudică a localității se află Peștera Buhii, așa cum o numesc localnicii, despre care se vorbește cum că, în urmă cu peste 100 de ani, cîțiva mineri au intrat în peștera cu pricina și nu au mai ieșit niciodată de acolo. Peștera Buhii e parte dintr-o formațiune mare de roci sedimentare.
Ce sunt rocile sedimentare?
Acestea se formează prin depunerea de sedimente şi compactizarea acestora datorită presiunii. Sedimentele formate prin eroziune şi dezagregare sunt transportate de către ape şi de către vânt şi sunt depuse în straturi succesive. Sedimentele aflate la baza acestor strate se compactizează datorită presiuni exercitate de către straturile superioare, formând astfel rocile sedimentare. Stratele de sedimente sunt supuse diferiţilor factori, care influenţează propietăţile rocilor sedimentare. Rocile sedimentare sunt de obicei tari, dar sfărâmicioase. Dintre rocile sedimentare fac parte: gresiile, calcarul şi argilele.
O trăsătură caracteristică a sedimentelor este structura stratificată, un strat formându-se într-un timp relativ scurt la suprafața pământului.
Rocile sedimentare sunt singurele roci ce pot să conțină fosile.
Rocile reziduale se formează din rocile descompuse de factorii chimici din atmosferă; exemple de asemenea roci sedimentare sunt: lateritul (pe seama rocilor cu conținut în fier) bauxită, (roci calcaroase) și caolinul (pe seama feldspatilor din granit, riolit, arkoze).
niciun comentariu