-Ai die minie mă pruncule, da undie truda ta ai putut afla ciuciuleț pă seceta aiasta?
-Pă la Tău Barcului…
-Noa, acolo poatie s-o făcut, că pă dos, cătă tău, îi mai ferit die soare… și-i mai ud locu.
-Ia, numai câte-s în coșercuța asta am aflat.
-Lasă că-i bugăt, ț-oi face o mâncare din ii die Doamnie feri! Stai numa stai, că i-amu m-apuc! Corățăști numa ceapa aiasta și tai-o, nu tie canoni, tai-o nu tare mânânțăl. Io mă duc în gredină să ieu fo tri poprici. Die gheț die corățat ciapa dă-ț die rând și thicăzăști binie, binie ciuciulețî. Să n-aibă strop die pământ, o frunză, spală-i ușurel, ușurel să nu-i tocozăști, că-s tare jingași. Nu-i lăsa defel în apă, că trag apa-n ii și nu mai au gustu lor. Așe, io oi tăie popricile ieste așe coștie, nu tare mniculuță.
Tare mândru ai corățât ciciulețîî! Nici io nu-i corățam mai binie… i-ai chefelit binie. Die unde ai chefea ceie?
-Nu-i chefe, i-o perie specială pentru curățat ciupercile.
-Noi n-avem tăitiecele ca voi, da tăt binie le corățăm. Amu c-ai gătat și ceapa și ciuciulețîî, punie-tie și răzălești on morcod ș-on dărăbuț die țeler. Noa ni că le avem pă tăitie! Numa trebe să le puniem p-olaltă. Vezi tu laboșu ista? Ii numa bun că-i gros la fund și are on fidieu care vujeștie binie. Pui o lingură die oloi și mintenaș pui și ceapa. O cârcălești on pticuț, pui ce-ai răzălit tu, adeca morcodu și țeleru… amesteci la foc molcuț, poț punie o țâră die sare ca-pi mai lasă apă și nu să ard. După ce să moaie aieste și pui ciuciulețîî. Iară amesteci să moaie și aiștia și pui poprica tăietă, mai coț die sare și pui ș-on colb die poprică măcinată, dulce. Sloboz on deț die apă ș-o lași așe în treaba ii, nu tie sorgoșe, pui fidieu p-olăture, n-o astupti die tăt.
Cam cătă când crez că s-o muiet și ciupercile, pui rișcașu. O finjie die rișcaș și tri finjii die apă, s-o ai pregătită caldă, apa. Odată cu rișcașu punie și on hir, doauă, die ceapă verdie, c-amu ieste, o tai roatie, roatie, nu tare mari. Amesteci și când începe a hierbe mâncarea faci focu cât poț die încet, pui fidieu și lași așe, nu mai umbli în laboș on sfert die ceas. Pregătești estimp doi pumni die petrinjei tăieți mânânțăl. Coată de vezi să hie hiert rișcașu, nu mai amesteca, că-l zdrobdiești, numai punie petrinjeii pă diasupra, punie iar fidieu, iei di pă foc și lași rișcașu să să hodinească. Amu că-i gata îl poț mânca așe cum îi. Die vrei, frijeț on flechen, doauă. Doamnie dă-ț sănătatie!
niciun comentariu