„Aleji păstăile, le speli, le rupț vârvurile și le tai cam cum îț plac die lunji. Ț-oi spunie cum să faci păstăile și altăcum, nu numa’ zamă cum ai mai făcut. Asta-i o mâncare scăzută. Hierz păstăile în apă cu sare. Pui la hiert și odoauă frunză die țeler și musai să mai pui și tri hire die cimbru verdie. Amu ai morcoz și petrinjei noi, din răritură. Corățăști doi morcoz, doi, tri petrinjei și-i tai roatie. Mai tai coștie și on dărăbuț die țeler. Tăt amu tai și atartie tri thipăruși și o ciapă. Pui oloi înt-on laboș și friji die-nceput ciapa, o friji așe cătingan, n-o arz!
Pui păstă ciapă zărzăvaturile, le cârcălești și pă iele, pui api thipărușa și duoauă căciulii bunie die ai, di-aista die iestim. Tai aiu mânânțăl. Le mai friji ce le friji cătolată și pui o lingură die fărină, o țâră die poprică dulce și mintenaș păstă iele pui tri poridici pă care le-ai opărit, le-ai cojit și le-ai tăiet mânânțăl. Die vrei, poț da porodicile pă răzălău mare. Amesteci porodicile cu ce ai în laboș, ai die grije că să cam îngroașă zoaftu di la fărină! Mai tomniești mâncarea cu o țâră die apă hierbintie, apa în care ai hiert păstăile. Atâta apă pui cât să să subțâie mâncarea, da să tie sămălești că-i punie și păstăile hiertie. Ptiar așe și faci!
După ce o hiert binie, binie mâncarea pui păstăile scursă, tomniești die sare și die thiperi, mai pui die trebe apă, cam cât vrei să hie die zoaftoșe mâncarea și amu pui și o mână bună die morareu verdie tăiet. Fă mâncarea tătdiauna încet, nu tie păzî, nu fușeri mâncarea, da nici nu tie mocoși!
Nu-i modru să nu-ț iasă bună dacă faci cum îț spui io! Mai dai on clocot și păstăile aiestie-s gata. Mai poț punie die vrei și petrinjel verdie tăiet. Mânci păstăile așe cum îs, ca die post. Die vrei îț poț frije oareșce carnie lângă păstăi. Die pui uări die ce ai. Da nu-i musai!
Dumniezo Vă-mbucure și vă țâie sânătoși!”
niciun comentariu