R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

Mircea Groza și Teodora Pup au prezentat produse tradiționale sălăjene, la Bruxelles

Mircea_groza_teodora_puppreparate_culinare_bruxellesMai multe produse tradiţionale din Sălaj au fost prezentate vineri, 9 octombrie, la Bruxelles, într-un eveniment culinar ce a avut loc într-unul din saloanele clubului “Cercle Gaulois Artistique et Littéraire”, judeţul Sălaj fiind reprezentat de Mircea Groza – inspector pentru Patrimoniu Cultural Imaterial și Tradiții Locale în cadrul Consiliului Judeţean Sălaj, şi Teodora Pup – patiser.

La evenimentul organizat de Ambasadei României la Bruxelles, clubul “Cercle Gaulois Artistique et Littéraire”şi compania European Artists Management, cei circa 160 de invitaţi – membri ai Guvernului, ambasadori, parlamentari, magistraţi, profesori universitari, reprezentanţi ai profesiilor liberale, oameni de afaceri, artişti şi scriitori din Belgia au fost întâmpinaţi la sosire cu o expoziţie de produse tradiţionale din Sălaj:

– afumături tradiţionale (jambon, cârnaţi, cotlet, piept de porc, ceafă) – Universal, Largiana şi Siciliana;
– caş, brânză şi telemea – Ferma Ghiuruţan, Fântânele;
– brânză burduf, telemea şi smântână – Calion Jibou;
– pălincă de pere, prune şi gutui – Aciu, Bocşiţa;
– pâine de casă – Sărmăşag;
– fursecuri, cornuleţe, turtă dulce, silvoiţă – Dora Cackes;
– pastramă de raţă, gâscă şi curcan, zacuscă de hribi cu ardei copţi, vinete, dulceaţă de ceapă de Pericei şi dulceaţă de ardei iuţi – Mircea Groza.

Din partea română, preparatele culinare au fost pregătite de Mircea Groza şi Horea Simon, alături de Teodora Pup, iar partea belgiană a fost reprezentată de Pierre Wynants (unul din cei mai cunoscuţi bucătari belgieni, cu trei stele Michellin) şi Hubert De Smedt.

“S-a servit o ‘trilogie’ de legume inspirată de toamna românească: zacuscă cu hribi şi ardei copţi, salată de vinete, fasole frecată cu ceapă caramelizată, germeni de varză şi ulei de dovleac, alături de sturion la cuptor cu crustă din pudră de sfeclă roşie, sturion afumat şi caviar cu legume şi un borş concentrat de peşte. La desert am pregătit budincă de tăiţei de casă cu brânză de vacă şi stafide, marmeladă de pere şi cipsuri din pere de Bădăcin, alături de pălinca de pere Aciu. Toate preparatele noastre au fost realizate cu produse din România, mare parte din Sălaj”, a precizat Mircea Groza.

Bucătari belgieni au preparat căprioară cu legume şi ciuperci, inspirată de gusturile bucătăriei imperiului Roman, cu ierburi de la Castrul Roman Porolissum, precum cimbrişor, sovârv, mentă şi busuiocul cerbilor.

“Cercle Gaulois Artistique et littéraire de Bruxelles” este un club elitist ce organizează concerte, expoziţii şi conferinţe, inclusiv anumite manifestări ale artei culinare, conform principiului “produsele alimentare sunt un mijloc de guvernare”. Membri ai Guvernului belgian, ambasadori, parlamentari, magistraţi, profesori universitari, reprezentanţi ai profesiilor liberale, oameni de afaceri, artişti şi scriitori se întâlnesc zilnic pentru masa de prânz în inima Parcului Regal din Bruxelles, la “Cercle Royal Gaulois, Artistique et littéraire”. Originile clubului sunt în secolul XIX, actualul nume fiind dat în 1950, prin fuziunea “Cercle Artistique et littéraire de Bruxelles” (1847) şi “Cercle Royal Gaulois” (1911).



niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *