R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

Mărfurile confiscate de către organe, între valorificare și distrugere

haine-confiscateDe răsfoiești un pic, chiar și plictisit, rapoartele zilnice ale poliției – pentru că, adevărul este că doar la astea ai acces mai liber, chiar dacă și ei le mai cenzurează ochiului public – dai peste fel de fel de acțiuni de control, care se finalizează prin sute de kilograme de mărfuri confiscate. Depinde de anotimp și de sezon categoria produselor cu care oamenii fac contrabandă. Doar recent se putea citi despre aproape 1000 de cartușe de țigări confiscate, ori despre petarde sau lemne confiscate și – mai nou, pomi de crăciun.
Mai demult, cînd s-a declanșat războiul împotriva pirateriei audio-video, puteam citi despre mii de casete și CD-uri consficate. Ei bine, ce se întîmplă cu aceste mărfuri confiscate de către toate organele de control, poate că mulți dintre voi nu știu. De fapt, e destul de simplu: în primul rînd, există un termen de două săptămîni în care proprietarul mărfurilor poate depune contestație, deși acest lucru e cam așa, de formă, dat fiind că atunci cînd ești prins cu mîța în sac și fără acte de proveniență, ești cam legat de mîini și de picioare.
În al doilea rînd, trebuie spus că multe categorii de mărfuri confiscate ajung să fie distruse. Oficial. Așadar, țigările, mărfurile alimentare, petardele etc, toate acestea nu mai văd lumina zilei și, oficial, sînt distruse.
În cele din urmă, există o mică categorie de mărfuri care ajung să fie valorificate în magazine în regim de consignație ori prin licitație publică.
Valorificarea acestor mărfuri, precum și evidența lor ține de Agenția Județeană a Finanțelor Publice. La nivel de județ, potrivit datelor furnizate de către AJFP Sălaj, în cursul acestui an au fost preluate mărfuri confiscate – de către Poliția Sălaj, Jandarmeria Sălaj, Direcția Județeană pentru Accize și Operațiuni Vamale Sălaj și Garda Financiară Sălaj – în vederea valorificării lor, în valoare de aproape 134 mii lei. Vorbim de produse alimentare, confecții și încălțăminte, aparatură electronică și electrocasnică, autovehicule și mopede , metale neferoase și bunuri de folosință casnică.
Pînă la urmă, o „recoltă” totuși destul de săracă. Ceea ce ne duce cu gîndul că sălăjenii sînt destul de cinstiți. Ori nu?



1 comentariu

  1. anonim says:

    Sa vedeti ce face tovarasu Ionescu Comandantu Politiei Simleu impreuna cu tovarasa Lazar raziile le fac preferential trece pe langa Dio Bel si echipa lui care nu au nici certificat de producator ca sa vanda produce semintere fara a fi autorizat pentru pentru comercializarea materialului semincer cum prevede legea. Vand halva in soare, in praf trece pe langa ei si nu ii intreaba cu nimic ce acte au.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *