R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

”Deschide-ți inima!” – cerc de lectură la Valcău de Jos

Pentru copii vacanța înseamnă libertate, recreere, bunici, bună dispoziție. La țară, întotdeauna, în afara jocurilor, copiii participă la activitățile din gospodăria familiei: hrănitul animalelor, strânsul fânului, culesul fructelor, ajutorul dat în bucătăria mamei etc. Și tot la țară, unor copii le vin idei care îmbogățesc sufletul altora. La Valcău de Jos, Flavia Sabău, elevă în clasa a -X-a la Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei, și Alessia Sabău, elevă în clasa a -VI-a, la Școala Gimnazială nr. 1 Valcău de Jos, au organizat, în 18 iulie, un cerc de lectură, intitulat “Deschide-ți inima”. Așa cum au precizat organizatoarele, „activitatea a fost destinată încurajării cititului”, și s-a desfășurat la una dintre tinere (Flavia Sabău) acasă. În acest sens, Felicia Sabău a fost o gazdă primitoare pentru toți participanții la cercul de lectură. În așteptarea tuturor copiilor, doamna Florița Gui i-a învățat pe cei sosiți să facă păsări din aluat de pâine. Acestea erau pe vremuri servite pe post de desert. „Nu erau atâtea dulciuri și când se cocea pâinea mama ne făcea păsări”, a explicat doamna Florița Gui. Nu se știe cine de la cine a preluat celebrele   „păsări”, cer este că și femeile maghiare din localitate modelau păsări din aluat, denumirea folosită fiind „kis madar”, adică pasăre mică.

În cadrul cercului de lectura, participanții de vârste mari și mici au primit întrebări legate despre o carte pe care au citit-o și au fost impresionați, despre învățămintele trase din respectiva lectură. Printre răspunsuri s-au regăsit cărțile: Băiatul în pijamale în dungi de John Bayne, morala: Să ne mulțumim cu viața pe care o avem, nu trebuie să ne plângem pentru că alte persoane suferă de boli grave; Olguța și un bunic de milioane de Alex Moldovan, morala: Să fii întotdeauna puternic, să-ți iubești părinții și să-i ajuți; Winnetou de Karl May, morala:Indiferent de culoarea pielii, suntem toți fii ai Marelui Spirit. Să-i ajutăm pe cei din jurul nostru indiferent de etnie deoarece toți suntem frați și trebuie să ne fim alături; Insula doctorului Libris de Chris Grabenstein,  morala: Să nu te dai bătut oricât de greu ar fi, etc. Participanții au mai fost antrenați în jocuri și dezlegare de rebusuri privind numele unor scriitori și al operelor lor.

La cercul de carte au participat profesoara de matematică Claudia Blaga și profesoara de limba și literatura română, Cecilia Markus, de la Școala Gimnazială Nr.1 Valcău de Jos.

Profesoara Cecilia Markus a discutat cu cei prezenți despre petrecerea cu folos a vacanței de vară, recomandându-le cititul. În special, lectura cărților Să stăm de vorbă fără catalog și Recreația mare de Mircea Sântimbreanu: „Să vorbimdespre vacanță. La ce se gândesc prima dată copiii când vine vorba de vacanță? La odihnă. Al doilea lucru la care se gândesc este distracția. Printre aceste activități autorul Mircea Sântimbreanu, în cartea sa, Să stăm de vorbă fără catalog, strecoară niște ironii. Cei care spun că vacanța înseamnă odihnă se odihnesc mult, trândăvesc mult. Sunt somnolenți tot timpul, se învârt în jurul cuibului până adorm și la urmă, culmea, sunt tot obosiți. Revenind la distracție, fiecare are un hobby: fotbalul, pescuitul. Nu înseamnă să renunți de tot la el, dar nici să rămâi doar la hobby.˂Cum ați vedea voi un cal priponit, legat într-o mare pajiște de iarbă?˃, zice autorul. Îl compătimiți totuși pentru că e legat acolo. Asta se întâmplă dacă te învârți doar în jurul hobby-ului. Vă place fotbalul, dar nu toată vacanța faceți fotbal. Trebuie să îmbinați activitățile. Și autorul spune foarte frumos: ˂Deschide toate porțile vacanței, spre toate zările, e păgubitor să stai ca mânzul priponit în mijlocul celei mai bogate pășuni. Dacă vacanța înseamnă destindere, activități interesante, prilej de sporire a tuturor puterilor voastre, nu uitați că ne oferă prilejul de a-i ajuta pe cei din jur.Veți ajuta biblioteca, veți face seri de povești pentru cei mici, veți da o mână de ajutor în casă, preluând o parte din preocupările părinților. Acestea dau lumină copilăriei voastre˃”.

În finalul activităților, copiilor li s-a vorbit despre importanța cărții și rolul ei, iar ca exemplu li s-a prezentat volumul Cărticica meseriei de bucătar de József Lukács, apărut în 2019, o traducere eveniment a cărții Cărțulia meseriei de bucătar, tipărită la Cluj, în limba maghiară, în anul 1695.

Participanții au primit diplome și au avut parte de o cină tradițională, de la care nu au lipsit prețioasele „păsări”.



niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *