” – Că-i morat, că-i proaspăt, curethiu-l poț face în multie feliuri! Cu carnie die porc proaspătă, cum ai tu amu, poț face o mâncare scăzută. Ca o tocană. Aleji carnia să hie și macră și mai grasă, poatie și oarice coaste mai mnici.
Tai carnia coștie, cam așe ca di-o îmbucătură. Pui unsoare înt-on laboș și friji carnia binie, tai tri cepe și le pui să să frigă păstă carnie, amesteci, pui sare, thiperi și o țârucă die apă caldă. Nu uita să pui și poprică dulce! Lași să hiarbă încet până carnia-i gata, tre să hie moale da să nu să zdrobască.
Dietilindi, înt-o lespedie mai afundoasă, pui iară unsoare, adauji o lingurucă die chimin și lași să să frigă on pticuț chiminu ista. Pui în unsoarea asta să să frigă curethiu pă care l-ai tăiet mânânțăl. Cam on blid die curethi pui. Amesteci și friji curethiu cu grije până să moaie. Pui apă caldă numa’ atâta câtă trebe. Câtie-o țârucă, câti-o țârucă! Die-i curethi morat nu pui sare, numa’ oarece thiperi. Die faci cu curethi dulce, după ce l-ai tăiet, îl freci cu sare și-l lași o vreme să să moaie, îl storci și abdiea dup-aceie îl pui în lespedie.
După ce ai fript curethiu, pui păstă iel carnia friptă, amesteci și mai dai on clocot bun laolaltă. Die crez că trebe mai pui apă caldă. Mâncarea tre să hie mai zămoasă. Die vrei, amu poț punie la hiert și o lingură die groștior. Amesteci și lași așe să hiarbă cu tătuli cu groștior. Da’ nu-i musai să pui groștior, faci cum îț place. Cu groștior uări fără groștior! Die faci cu curethi dulce, pui în mâncare, la ultimu clocot, on păhăruț die zamă hiartă die porodici.
Acarcum ai face mâncarea asta, uări cu curethi morat uări cu curethi dulce, să pui thiperi cât die binie, tre să hie o mâncare mai thipărată. Și când pui în blid, cui îi place își poatie punie groștior și mâncă cu groștior!
S-aveț binie și bucurii! Să Vă deie Dumniezo sânătatie!”
niciun comentariu