R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

Cristian Borz: „În prima decadă a lunii septembrie, vom putea începe lucrările la fundația casei lui Iuliu Maniu”

casa_maniu_interviu1Rezultatele Campaniei publice „Salvați istoria națională, salvați Casa lui Iuliu Maniu!” se vor concretiza abia în luna septembrie, când ar putea începe lucrările de consolidare la fundația Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin, un prim pas extrem de important care poate decide soarta Monumentului Istoric. Acest început implică continuarea succesivă a etapelor de zidire, care, la rândul lor, necesită un fond care să permită derularea lucrărilor într-un ritm constant, fără sincope care să pună și mai mult în pericol monumentul. Prin urmare, lucrările, odată începute, trebuie continuate, iar pentru a fi continuate, trebuie susținute costurile intervențiilor viitoare.

Stadiul actual al campaniei

În cele aproximativ 23 de săptămâni de campanie, donatorii, instituțiile implicate, presa, dar și oamenii simpli care și-au oferit disponibilitatea, au contribuit la „zidirea” visului lui Iuliu Maniu, de a avea la Bădăcin un muzeu și un loc destinat instruirii tinerilor. Acest vis trebuie să devină realitate pentru a duce la bun sfârșit testamentului lui Maniu și, dincolo de toate, pentru a salva un monument istoric, lucru care nu trebuie să țină cont de culoarea politică, ori crezul religios al niciuneia dintre părți. Victoria reușitei stă acum, în egală măsură, în mâinile tuturor celor care întind o mână de ajutor, ori au bunăvoința de a-și respecta atribuțiile de serviciu. Termenul inițial de începere a lucrărilor a fost amânat din cauza unor erori de comunicare interinstituționale, însă, problemele s-au rezolvat, iar colaborarea a luat-o pe un făgaș bun. „Am primit avizul Inspectoratului de Stat în Construcții, asta înseamnă că avem toate avizele necesare. Mai trebuie să depun dosarul pentru Autorizația de Construcție, iar în zilele următoare, vom primi și oferte de la două firme de construcții, acreditate pe monumente istorice. Dacă totul merge bine, în prima decadă a lunii septembrie, vom putea începe lucrările la fundația casei”, a declarat Cristian Borz.

Ce lucrări implică reabilitarea Casei Memoriale

casa_iuliu_maniu_badacin_salaj_5În ansamblu, proiectul prevede reabilitarea clădirii, refuncţionalizarea clădirii ca muzeu, precum şi amenajarea unui centru destinat activităţilor tinerilor, fiind amenajată o sală de conferinţe. Intervenţiile de primă urgenţă sunt ample, datorate multiplelor degradări structurale. Casa este construită în mai multe etape, din materiale diferite, unele elemente de structură fiind subdimensionate, punerea sub protecţie imediată nu se poate limita la refacerea învelitorii, care, într-un fel, ar stopa distrugerea continuă a monumentului. Singura intervenţie care ar fi putut fi făcută şi care ar fi fost foarte necesară este realizarea unei protecţii provizorii, peste învelitoarea existentă, cel puţin în zonele cu degradări care pun în pericol stabilitatea clădirii.
Demararea intervenţiilor în etape, cu costuri mai mici, în tranşe, presupune totuşi a fi asigurată o sumă relativ mare de bani. Nu se poate reface doar acoperişul, trebuie consolidaţi pereţii, iar aceştia trebuie să se sprijine pe o fundaţie care, de asemenea, necesită consolidare. Trebuie făcută şi o stabilizare a terenului. Având în vedere pericolul care ameninţă monumentul, situaţia tot mai gravă datorată trecerii timpului, am încercat o eşalonare în etape, în funcţie de gravitatea problemelor. Astfel, totalul cheltuielilor aferente întregului proiect se pot împărţi în cheltuieli necesare pentru reabilitarea clădirii şi cheltuieli aferente dotării şi amenajării muzeului. Sumele necesare reabilitării clădirii, conform devizului din 2012, pot fi defalcate astfel: cheltuieli pentru intervenţii de primă urgenţă şi cheltuieli pentru alte lucrări, care includ finisaje, instalaţii, refacerea decoraţiilor, amenajare exterioară. Dacă a doua etapă se poate face fragmentat, în funcţie de fondurile care se vor asigura pe parcurs, prima etapă nu poate fi demarată decât având acoperite toate cheltuielile. De aceea s-a solicitat proiectantului să se calculeze valoarea acestei prime tranşe de cheltuieli, urmând să facem un efort în strângerea banilor.
Chiar dacă nu avem rezultate vizibile, putem să vă spunem că n-am scăpat nicio ocazie în a atrage atenţia asupra situaţiei grave în care se află Casa Memorială „Iuliu Maniu”.
– Clădirea este inclusă în lista de priorităţi pentru restaurare din anul 2010 până în prezent- 2015 la Ministerul Culturii
– A fost inclusă în lista de priorităţi solicitată de Agenția de Dezvoltare Regională N-V pentru fonduri structurale 2014-2020
– A fost inclusă în lista solicitată de OUB (Observatorul Urban Bucureşti) al UAR (Uniunea Arhitecţilor din România), şi apare pe site ca şi monument aflat în stare fizică foarte rea
– Am solicitat finanţare prin Compania Naţională de Investiţii, în cadrul Programului de intervenţii în primă urgenţă la construcţii vulnerabile şi care prezintă pericol public.
– Am depus un proiect la Ambasada Statelor Unite – Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale (AFCP) Ediția 2012
– În 2014 s-au solicitat fonduri SEE

 

Doritorii pot să sprijine acest proiect, donând în conturile:

Lei: RO22RZBR0000060002085400
Euro: RO18RZBR0000060002899205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj



niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *