În perioada 21-26 ianuarie CORBU a inițiat un turneu offline care a avut ca punct de pornire Cealaltă Unire. Turneul a început în Băsești, Maramureș și s-a încheiat în Zalău, Sălaj cu concerte de caval pe „scenele interioare” ale catedralelor.
Scopul turneului a fost acela de a dărui și de a descoperi locuri și oameni care se pot bucura de un moment de liniște sonoră fără a programa, limita sau condiționa în vreun fel participarea publicului la un act artistic pur. Ideea turneului a pornit în urma unei vizite la Casa Memorială „George Pop de Băsești” din județul Maramureș. George Pop de Băsești a fost președinte al Marii Adunări de la Alba-Iulia. Înainte de moarte acesta și-a donat averea Mitropoliei Greco Catolice a Blajului, cerând să fie folosită pentru promovarea culturii poporului român.
Turneul Cealaltă Unire ne-a arătat că indiferent de restricțiile impuse de vremurile în care trăim arta rămâne în picioare dacă suntem uniți în păstrarea și dezvoltarea ei.
Jurnal de călătorie sonoră:
21 ianuarie 2021 – Craiova, Drobeta Turnu Severin, Băile Herculane
Am ajuns la Muzeul de Artă Craiova pentru a vedea Ecorșeul lui Brâncuși, prima sculptură modernă din lume – Sărutul – și pe Domnișoara Pogany, toate aflate în patrimoniul muzeului. Geometria spațiului sacru ne-a oferit-o lucrările lui Constantin Flondor, lucrări care pot fi văzute până la data de 28 februarie 2021.
Craiova. Suntem în față la Vicii și Capricii, fostul Dream On. Ne întâlnim cu un bun prieten suprarealist care ne oferă „Ubu Roi” al lui Alfred Jarry. Cartea avea să prevestească drumul spre cel mai vechi teatru din țară: Teatrul Vechi „Mihai Eminescu”, Oravița.
Drobeta Turnu Severin. Ne întâlnim la „Pacea” cu Radu Manafu de la Celelalte Cuvinte. După un dialog al viorilor între Radu Manafu și Sergiu Corbu Boldor pornim înspre Orșova. Aici suntem opriți de poliție și suntem întâmpinați cu un advertisement pentru că depășiserăm ora 23. Am făcut declarația și ne-am despărțit pașnic de polițiști. La Orșova nu am mai poposit, ci ne-am îndreptat înspre Băile Herculane cu gândul de a înnopta acolo. Noaptea însă Băile Herculane înseamnă un peisaj dezolant, cu multe gunoaie, așa că ne-am decis să mergem mai departe și să revenim când locul își va recăpăta prospețimea.
22 ianuarie 2021 – Oravița, Poiana Crucii
Ne-am odihnit în Oravița, orașul premierelor, lângă Biserica Romano-catolică, aflată pe strada Piața Unirii, nr. 3 și construită în zona care poartă numele de Poiana Crucii. Biserica Romano-catolică poartă hramul: Înălțarea Sfintei Cruci.
La ora 11.00 Sergiu CORBU Boldor a intrat în ceea ce urma să devină o scenă interioară profundă și a închinat un concert de caval spațiului în care ne aflam. Imediat ce am ieșit au început să bată clopotele. Ne-am bucurat și ne-am îndreptat înspre Muzeul de Istoria Farmaciei Montanistice și Muzeul Monetăriei Imperiale care aveau porțile închise. Am vizitat între timp Teatrul Vechi „Mihai Eminescu”, primul teatru din România și sud-estul Europei, construit în stil baroc vienez după modelul la scară redusă a Burgtheater-ului din Viena. Important de știut este că la finele anului 1868 Mihail Pascaly organizează un turneu aducându-l pe Eminescu pe scena de la Oravița. Tot pe aceeași scenă concertează George Enescu în noiembrie 1931. Accesul nu a fost unul la îndemână, teatrul fiind în renovare. Muncitorii de pe schelă nu ne-au permis să aruncăm un ochi în interior. Norocul nostru a fost că în imediata apropiere a teatrului se afla o secție de poliție. Am cerut îndrumare și un număr de telefon prin care să ne putem facilita accesul. Nimeni nu știa nimic despre accesul în teatru, așa că simpla prezență a polițistei zărită de muncitorii de pe schelă ne-a deschis ușile teatrului. Am intrat, am văzut zidurile interioare în renovare și am ieșit.
22 ianuarie 2021 – Ilidia, Socolari, Reșița, Timișoara, Arad
Am pornit spre Ilidia să-l căutăm pe Valeriu Sepi. Valeriu nu era în zonă așa că ne-am îndreptat înspre cetatea Ilidia de la Socolari, dar drumul până acolo fiind unul greoi, plin de gropi, ne-a determinat să renunțăm și am pornit înspre Reșița unde urma să ne întâlnim cu Ovidiu Roșu de la Celelalte Cuvinte. Înainte de a ne vedea cu Ovidiu am pornit în căutarea anticariatelor din zonă; n-am găsit anticariate, dar am descoperit cartea care ne-a ghidat înspre Ovidiu Roșu: „Freddie Mercury. O biografie intimă scrisă de omul care l-a cunoscut cel mai bine”, de Peter Freestone.
Timișoara. Pe zidurile unei clădiri centrale erau expuse fotografii cu picturi ale lui Nicolae Grigorescu și Theodor Paladi, printre alții, pe care le văzuserăm în original la Muzeul de Artă din Craiova. Orașul era pustiu, dar oamenii socializau în baloane de plastic așezate în fața restaurantelor.
23 ianuarie 2021 – Arad, Vinga, Neudorf
Arad – am înnoptat într-o frumoasă casă evreiască din centrul orașului, poziționată în spatele teatrului din Arad, ai cărei proprietari erau fani Celelalte Cuvinte.
La recomandarea lui Ovidiu Roșu, în dimineața zilei de 23 ianuarie, am pornit înspre catedrala de la Vinga, o bijuterie arhitecturală neo-gotică, aflată pe strada Piața Sfânta Treime, nr. 9. Porțile închise. Am sunat la numărul de telefon de pe ușă și am fost întâmpinați de omul cu cheile. Aveam de așteptat 20 de minute până la deschidere așa că am dat o plimbare prin apropiere. În parcul de lângă catedrală am găsit un corb mort. Ne-am gândit că acest semn nu poate fi decât o renaștere spirituală. Ne-am întors la catedrală și Sergiu Corbu Boldor a ținut cel de-al doilea concert de caval pentru singurul om prezent: omul cu cheia.
Biserica romano-catolică din satul Neudorf, judeţul Arad care adăposteşte osemintele uneia dintre descendentele familiei imperiale austriece: arhiducesa Maria Ana Ferdinanda de Habsburg, fiica împăratului Leopold al II-lea a fost o altă scenă interioară unde Sergiu Corbu Boldor a ținut cel de-al treilea concert de caval ascultat cu admirație de ochii inteligenți ai preotesei văduve care ne-a deschis cu cheia porțile interioare. Aceeași doamnă ne-a readus în memorie moartea de la Ip.
Ne îndreptăm spre Mânăstirea Maria Radna din Lipova, Arad. Mânăstirea aparține cultului romano-catolic și este principalul loc de pelerinaj din Dieceza de Timișoara. Pe scena interioară se aude cel de-al treilea concert de caval. Odată cu sunetul cavalului mama și copilul aflați în public încetează cu zgomotul produs de cele două bețe pe care le târau ușor pe podea și se asează liniștiți să asculte.
O ultimă oprire în zonă o facem la cetatea Șoimoș unde urma să aflăm legenda celor 3 chei. Găsirea cheilor avea să ducă la învățarea unei lecții importante: moartea orgoliului.
Am încheiat călătoria din județul Arad pe platoul din fața primăriei unde cele mai importante momente ale Unirii erau expuse pe panouri aproape publicitare. Ne rămâne în memorie scrisul mare de graffiti de pe zidurile Aradului: Unirea Românilor.
24 ianuarie 2021, Oradea
Ziua Unirii ne-a prins pe superbele străzi ale Oradei. Dacă Oravița este orașul premierelor, atunci Oradea devine orașul în care disciplina arhitecturilor impune respect și admirație.
25 ianuarie 2021, ora 14.00, str. Ioan Budai Deleanu, nr 1.
Asistăm la un moment istoric. După mai bine de 12 ani Sergiu Corbu Boldor și Marius Pop se află în aceeași încăpere cu oamenii care au contribuit la formarea direcției lor muzicale: Celelalte Cuvinte. Ne este dat să vedem, poate pentru prima oară, o adevărată lecție de prietenie, respect, bucurie la întâlnirea dintre două generații de muzicieni.
26 ianuarie 2021, Zalău
Turneul Cealaltă Unire s-a încheiat cu cel de-al cinci-lea concert de caval susținut de Sergiu Corbu Boldor în Biserica romano-catolică din Zalău care poartă hramul Sfintei Cruci.
Turneul Cealaltă Unire ne-a demonstrat că nu avem voie să uităm că există viață înainte, în timpul și după pandemie, iar arta este viață.
Fii tu omul cu cheia și deschide ușa! Doar așa arta rămâne vie, iar artiștii pot să ajungă prin arta lor la tine.
Muzica Proiectului muzical CORBU se poate asculta pe platformele:
Bandcamp: https://corbuproject.bandcamp.com/
Deezer:
Spotify: https://spoti.fi/3f1zmm4
Google Play:
iTunes/Apple Music: https://apple.co/2Sr6Y31
YouTube:
Soudcloud:
niciun comentariu