În cele ce urmează vreau să vă aduc în atenție o serie de filme care, consider eu, merită văzute cel puțin o singură dată. De ce abordez acest subiect? Pentru simplul fapt că situația actuală impune să petrecemcât mai mult timp în interiorul locuințelor. Cel puțin asta ar trebui să ne dea de înțeles dacă urmărim evoluția cazurilor de îmbolnăviri cu coronavirus din ultima perioadă. Cel puțin la nivelul județului Sălaj, dacă în urmă cu câteva săptămâni ne puteam lăuda cu un număr destul de redus de persoane depistate cu covid, în ultimele zile, numărul acestora pare că a explodat. Vorbim de zeci de cazuri de persoane confirmate cu coronavirus, printre caremedici și asistenți medicalidin cea mai mare unitate spitalicească din județ și care au avut contact cu un număr ridicat de persoane, de cadre didactice care au predat la clase de elevi de gimnaziu și de liceu, inclusiv de reprezentanți ai administrațiilor publice locale și județene.
O astfel de statistică trebuie să ne dea de gândit și să ținem seama că este nevoie să respectăm și mai mult măsurile de prevenție indicate de autorități pentru limitarea răspândirii coronavirusului: să purtăm masca, în mod corespunzător, în spațiile închise, să evităm pe cât posibil contactul cu alte persoane și să ne limităm deplasările dacă nu sunt absolut necesare. În concluzie, să stăm mai mult în case.
Cu siguranță că fiecare dintre noi avem multe de făcut și acasă. Dar, de asemenea, cu toții avem nevoie și de timp liber. Personal, ocazional, îmi place să îmi ocup timpul liber urmărind un film bun la televizor. Da. Nu doar pentru că e pandamie am decis să scriu acest articol, ci și pentru simplul fapt că îmi place să urmăresc filme artistice, iar în ultima perioadă nu am apucat spre deloc să văd unul cap-coadă. Se poate și din cauza faptului că am niște copii tare năzdravani în casă, care nu prea îmi dau timp de respiro pentru astfel de activități recreative. Dar cu siguranță am să caut timpul necesar.
Prin urmare, am decis să vă aduc și vouă în atenție câteva dintre filmele pe care, după cum spuneam anterior, consider că trebuie vizionate cel puțin o dată. De altfel, sunt sigură că sunt foarte multe alte capodopere pe care le-am omis, dar probabil că fiecare dintre noi avem preferatele noastre. Astfel, aveți mai jos lista cu filmele mele preferate, în ordine aleatorie, și câte o descriere aferentă acestora:
Apocalypto
2006 ‧ Aventură/Acțiune ‧ 2 h 18 min.
Acțiunea are loc în Veracruz, Los Tuxtla, în jurul anului 1511, și descrie călătoria lui Jaguar Paw, un tribal mezoamerican, și a grupului său, care a fost capturat de o forță invadatoare care le-a distrus satul. Jaguar Paw trebuie să scape de sacrificiul uman într-o perioadă în care civilizația mayașă este aproape de dispariție.
Cartea lui Eli (The Book of Eli)
2010 ‧ Acțiune/Aventură ‧ 1 h 58 min.
În lumea post apocaliptică a anului 2043, o persoană singuratică, Eli (Denzel Washington), păzește Cartea lui Eli (o biblie care, din ceea ce știe el, este ultima din lume). Cartea conține cunoștințe ce ar putea răscumpăra societatea decăzută și informații despre sursa tuturor suferințelor. Tiranicul primar (Gary Oldman) dintr-un orășel plănuiește să intre în posesia cărții.
Forrest Gump
1994 ‧ Dragoste/Dramă ‧ 2 h 22 min.
Filmul prezintă, cu umor şi ironie, întâmplările şi experienţele, prin care trece Forrest Gump (Tom Hanks), un tânăr cu o inteligenţă sub medie, dar sincer şi devotat celor dragi, executând cu tenacitate tot ceea ce are de făcut.
De-a lungul câtorva decenii, din copilărie până la maturitate, Forrest va fi un martor privilegiat şi, în unele cazuri, un actor-cheie în multe dintre momentele cele mai însemnate din istoria recentă a Statelor Unite.
Dar, mai mult de atât, Forrest va avea parte de iubirea lui Jenny (Robin Wright), dragostea lui din copilărie care l-a urmărit peste tot.
Gladiatorul (The Gladiator)
2000 ‧ Acțiune/Aventură ‧ 2 h 51 min.
La sfârșitul unei campanii care a durat 12 ani, împăratul Romei, Marcus Aurelius, ajuns la vârsta senectuții, vrea să lase conducerea imperiului generalului Maximus (Russell Crowe), un om recunoscut de soldați pentru meritele sale. Fiul împăratului, Commodus (Joaquin Phoenix), furios pentru că nu este el cel ales să conducă imperiul, își ucide tatăl și ordonă omorârea lui Maximus. Maximus reușește să fugă, dar este capturat și apoi vândut ca sclav. În scurt timp, ajunge gladiator și se întoarce la Roma pentru a se răzbuna pe Commodus care îi omorâse soția și copilul. El trebuie să lupte în arena Colosseum-ului, unde se remarcăși obține simpatia poporului. Lupta finală este chiar cu Commodus, sub privirile a zeci de mii de oameni.
12 ani de sclavie (12 Years a Slave)
2013 ‧ Dramă/Dramă istorică ‧ 2 h 14 min.
12 Years a Slave este un film bazat pe memoriile care au expus publicului american din secolul 19 mecanismele sclavagismului, o poveste fascinantăși emoționantă a omului de familie new-yorkez Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor), despre răpirea sa neașteptată, vremurile grele trăite pe plantațiile de sclavi din Louisianași despre îincercarea sa neistovită de a se întoarce acasă la familia lui.
Povestea reală a lui Northup, omul care își pierde libertatea, este presarată de momente transcendentale de frumusețe, bunătate și amintiri ale legăturilor interumane. Un muzician și meșter realizat, cu soție și copii în Saratoga Springs, statul New York, Northup se găsește într-o situație cutremurătoare: drogat, cu documentele furate, încătușat și vândut unui comerciant de sclavi nemilos pe nume Freeman (Paul Giamatti). Este transportat în Louisiana, unde soarta sa e la mâna unor proprietari de plantație precum William Ford (Benedict Cumberbatch) și Edwin Epps (Michael Fassbender), care îl schimbă pe Solomon în feluri diferite.
Şapte ani în Tibet (Seven Years in Tibet)
1997 ‧ Război/Dramă ‧ 2 h 19 min.
Alpiniștii austrieci Heinrich Harrer (Brad Pitt) și Peter Aufschnaiter (David Thewlis) fac parte dintr-o echipă ce încearcă să ajungă pe vârful Nanga Parbat din India Britanică (astăzi parte din Pakistan). Când izbucnește al Doilea Război Mondial în 1939, sunt arestați de autoritățile britanice din India și trimiși într-o închisoare pentru prizonieri de război din Dehradun, la poalele munților Himalaia. Soția sa însărcinată, Ingrid, îi trimite din Austria documentele de divorț.
În 1944 cei doi evadează din închisoare și trec granița în Tibet. După ce inițial li se refuză accesul în statul izolat, reușesc să călătorească deghizați până în capitala Lhasa. Acolo devin oaspeții diplomatului tibetan Kungo Tsarong (Mako). Înaltul oficial tibetan Ngawang Jigme (B. D. Wong) leagă și el o prietenie cu cei doi austrieci și le oferă cadou costume occidetale realizate pe comandă. Aufschnaiter se îndrăgostește de croitoreasă, Pema Lhaki, și se căsătorește cu ea.
În căutarea fericirii (The Pursuit of Happyness)
2006 ‧ Dramă ‧ 1 h 57 min.
In filmul In cautarea fericirii, Chris Gardner (Will Smith) este un familist care încearcă din răsputeri să supraviețuiască. În ciuda bravelor sale încercări de a-și menține familia pe linia de plutire, mama (Thandie Newton) fiului său în vârstă de 5 ani, Christopher (Jaden Christopher Syre Smith) cedează nervos sub presiunea constantă a lipsurilor financiare. Nemaifiind capabilă să le facă față, decide cu jumătate de inimă să plece.
Chris, devenit acum singurul părinte, continuă cu încăpățânare să caute o slujbă mai bine plătită folosindu-se de toate trucurile de marketing pe care le cunoaște. Până la reușită însă trece prin momente grele alături de fiul său.
Legend of The fall (Legendele toamnei)
1994 ‧ Dragoste/Război ‧ 2 h 13 min.
Este un film istoric american de epocă din 1994, regizat de Edward Zwick, cu Brad Pitt, Anthony Hopkins, Aidan Quinn, Julia Ormond și Henry Thomas
O incursiune pasională în cele mai ascunse secrete ale iubirii, trădării și legăturilor de sânge, imposibil de desfăcut, “Legendele toamnei” spune o poveste plină de forță despre trei frați care fac eforturi să rămână împreună, dar și despre femeia care intervine între ei.
Good Will Hunting
1997 ‧ Dramă/Dragoste ‧ 2 h 7 min.
Good Will Hunting este o dramă americană, în care Robin Williams, în rolul lui Sean Maguire – profesor de psihologie, îl ghidează și îndrumă pe geniul în matematică – Will Hunting, jucat de Matt Damon, un tânăr orfan atât de vulnerabil, defensiv, încrâncenat și încorsetat în propria-i suferință.
În pofida unei minți sclipitoare, Will Hunting are o furie interioară provocată de abuzurile suferite în copilărie, aspect ce-i îngreunează abilitatea de a dezvolta relații emoționale deschise și, implicit, șansa la o viață mai bună. Genialitatea și înclinația sa uluitoare pentru matematică îl salvează de la închisoare, singura condiție pe care ar trebui s-o respecte: să meargă la psiholog și la cursuri de matematică. Astfel, Will îl întâlnește pe Sean, terapeutul care îl ajută să vadă lumea într-un mod diferit și să distrugă zidurile pe care și le-a construit înăuntrul său.
Spre deosebire de mulți alții, Sean nu renunță la Will și îl tratează ca pe o persoană care merită iubire, găsind astfel calea de a-i deschide carapacea în care își ascunsese geniul și dorința de a trăi pe măsura potențialului său.
Lista lui Schindler (Schindler’s List)
1993 ‧ Război/Dramă ‧ 3 h 17 min.
Lista lui Schindler, o capodoperă cinematografică, câştigătoare a 7 premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor, a cucerit atât criticii de artă cât şi publicul. Filmul prezintă o poveste adevărată a enigmaticului Oskar Schindler (Liam Neeson), membru al Partidului Nazist, un afemeiat şi un profitor, dar care reuşeşte să salveze vieţile a mai bine de 1100 de evrei în timpul Holocastului. Filmul este o mărturie emoţionantă despre ororile războiului şi despre alterarea caracterelor umane în timp de război. Războiul este placa turnantă în jurul căreia se desfăşoară acţiunea şi intriga filmului, reprezentând o cale de mântuire pentru unii şi condamnare pentru alţii.
Avatar
2009 ‧ SF/Acțiune ‧ 2 h 42 min.
Avatar este un film epic științifico-fantastic american apărut la sfârșitul anului 2009. Acțiunea filmului se petrece în anul 2154 pe Pandora, o lună din sistemul stelar Alpha Centauri. Aici oamenii și-au stabilit o bază stelară pentru a exploata rezervele naturale de un prețios minereu ce se găsește pe satelitul natural, în timp ce populația aborigenă Na’vi – o rasă de aborigeni umanoizi – reușeste să reziste expansiunii coloniștilor, care le amenință existența lor precum și a ecosistemului pandorian.
Interstellar (Călătorind prin Univers)
2014 ‧ SF/Aventură ‧ 2 h 49 min.
Filmul prezintă povestea unei echipe de exploratori spațiali care călătoresc printr-o gaură de vierme, în încercarea de a găsi o nouă planetă locuibilă, după ce, pe pământ, viața devenise imposibilă.
În viitor, plantele agricole sunt distruse de o mană, doar porumbul mai putând fi cultivat pentru o perioadă, lucru care duce la prăbușirea civilizației și deșertificarea planetei. Fostul pilot NASA Cooper (Matthew McConaughey) se ocupă de o fermă alături de familia sa. Murphy (Mackenzie Foy), fiica de 10 ani a lui Cooper, crede că în camera sa se află o fantomă care încearcă să comunice cu ea. Ei descoperă că “fantoma” este o inteligență necunoscută care trimite mesaje codate prin intermediul undelor gravitaționale, lăsându-le în praf coordonatele binare ale unei instalații secrete NASA condusă de profesorul John Brand (Michael Caine).
N-ai șanse, frate! (Long Shot)
2019 ‧ Dragoste/Comedie romantică ‧ 2 h 4 min.
Fred Flarsky (Seth Rogen) este un jurnalist talentat şi nonconformist cu multe belele în trecutul său. Charlotte Field (Charlize Theron) este una dintre cele mai influente femei din lume. Deşteaptă, sofisticată şi împlinită, frumoasa blondă este o diplomată desăvârşită şi este talentată la… cam orice. Cei doi nu au nimic în comun. Nimic altceva decât că ea i-a fost babysitter în copilărie.
Fred reia printr-o întâmplare legătura cu ea şi reuşeşte să o farmece cu umor şi autoironie, amintindu-i de asemenea de idealismul care-a caracterizat-o în tinereţe. Pregătindu-se să candideze pentru preşedinţia Statelor Unite, Charlotte îl angajează pe Fred, printr-un gest impulsiv, ca şi consilier de comunicare, spre disperarea celor din echipa ei. Apărut de nicaieri într-un colectiv de elită, Fred nu e pregătit pentru viaţa fastuoasă din lumina reflectoarelor. Cu toate astea, chimia dintre ei duce curând la o poveste romantică plină de evenimente neaşteptate şi chiar incidente periculoase.
Marele Gatsby (The Great Gatsby)
2013 ‧ Dragoste/Dramă ‧ 2 h 23 min.
Rolul principal, cel al lui Jay Gatsby, este jucat de renumitul actor Leonardo DiCaprio. Filmul redă povestea milionarului Jay Gatsby și a vecinului său Nick, din anii ’20 (Perioada Jazz-ului) când New York-ul era o lume a petrecerilor extravagante și uneori chiar exagerate. Acțiunea are loc în anul 1922 când Nick (Tobey Maguire) se mută în New York și închiriază o căsuță pe un mal din Long Island, care se află lângă casa lui Jay Gatsby, un magnat care este cunoscut pentru petrecerile extravagante și fastuase pe care le face.
Lupul de pe Wall Street(The Wolf of Wall Street)
2013 ‧ Comedie/Polițist ‧ 3 ore
Filmul “Lupul de Wall-Street” spune povestea reală a unui broker de succes și excesele pe care le-a generat bogăția acestuia, după ce a dat lovitura la bursă, prin diferite metode controversate.Scenariul a fost scris de Terence Winter, filmul avându-l ca protagonist pe Leonardo DiCaprio în rolul lui Belfort, un broker din New York care conduce o firmă care se ocupa cu fraude de titluri mobiliare și corupție pe Wall Street în anii 1990. Pelicula a stârnit nenumărate discuții din cauza scenelor explicite de sex, băuturăși droguri.
Julie şi Julia (Julie & Julia)
2009 ‧ Comedie/Dragoste ‧ 2 h 3 min.
Julia este femeia care a schimbat pentru totdeauna modul de a găti al americanilor. Dar în 1948, Julia Child (Meryl Streep) nu era decât o americană obișnuită care trăia în Franța. Ajunsese la Paris datorită slujbei soțului ei, iar ea, din cauza firii ei neobosite, dorea să-și găsească o ocupație.
După cincizeci de ani, Julie Powell (Amy Adams) se află într-un impas. Pentru că se apropie de 30 de ani, trăiește în Queens și lucrează într-un mediu cenușiu, în timp ce prietenele ei obțin succese uluitoare, ea se hotărăște să urmeze un plan care să-i valorifice toate energiile. Julie decide ca într-un an să încerce toate cele 524 de rețete din cartea de bucate a Juliei Child: Mastering the Art of French Cooking (pe care Child o scrisese împreună cu Louise Bertholle și Simone Beck) – și să scrie pe blog despre experiențele ei culinare.
Regizoarea, scenarista și producătoarea Nora Ephron combină cu iscusință cele două povești adevărate într-o comedie care demonstrează că atunci când folosești proporțiile potrivite de pasiune, obsesie și unt, poți să-ți schimbi viața și să-ți împlinești visul.
Aviatorul (The Aviator)
2004 ‧ Dramă/Epic ‧ 2 h 50 min.
Filmul descrie povestea reală a pionierului în domeniul aviației Howard Hughes (interpretat de Leonardo DiCaprio), care mai târziu a devenit cel mai bogat om din lume, conform numeroaselor surse, inclusiv o biografie de Charles Higham.[5] Filmul se axază asupra vieții lui Hughes de la sfârșitul anilor 1920 până în 1947, timp în care a devenit un producător de film de succes și un magnat în aviație, timp în care decolările sale devin tot mai instabil din cauza unei tulburări obsesiv-compulsivă severe, agravată de accidente de avion.
Terminalul (The Terminal)
2004 ‧ Comedie/Dragoste ‧ 2 h 8 min.
Terminalul spune povestea lui Viktor Navorski (Tom Hanks) venit din Europa de Est să viziteze New York-ul. În timpul zborului, în țara sa are loc o lovitură de stat. Viktor aterizează la aeroportul John F Kennedy având un pașaport care nu mai este valabil și, ca atare, nu are voie să intre în Statele Unite și trebuie să trăiască în terminalul aeroportului până ce războiul de acasă se va fi terminat.
În timp ce săptămânile și lunile se scurg, Viktor descoperă un univers complex și comprimat în același timp, o lume eterogenă cu lucruri și situații absurde, cu generozitate, ambiții, haz și chiar romantism.
Căpitanul Phillips (Captain Phillips)
2013 ‧ Thriller/Acțiune ‧ 2 h 14 min.
Filmul ”Căpitanul Phillips” este bazat pe o întâmplare reală care a avut loc pe 8 aprilie 2009 în Golful Aden la aproximativ 650 de km de capitala somaleză Mogadishu. Maersk Alabama transporta alimente şi unelte pentru agricultură spre Kenya atunci când un grup de piraţi somalezi înarmaţi a urcat la bord şi i-a atacat pe marinari. Pirații somalezi au deturnat vaporul de transport cu un echipaj format din 20 de americani, conduși de căpitanul Phillips (Tom Hanks). Vasul era al șaselea capturat de pirați în ultima săptămână și primul în ultimii 200 de ani care avea un echipaj în totalitate din americani.
Naufragiatul (Cast Away)
2000 ‧ Aventură/Dramă ‧ 2 h 23 min.
Naufragiatul este un film despre partea nevăzută a omului. Este un film care ne arată că singurătatea este un iad insuportabil, iar nevoia omului de comunicare nu poate fi înfrânată de nimic, căci omul este zidit spre a trăi în comuniune cu persoane asemenea lui.
Filmul întărește învățătura creștină conform căreia, spre a se cunoaște cu adevărat, omul trebuie să rămână singur cu el însuși. În gălăgia și viteza orașului, omul ajunge să fie trăit de programul pe care îl are, uitând complet de nevoile sale sufletești. Abia rămânând singur, în tăcere, omul își poate da seama de valorile vieții, de valoarea celui de lângă el, de ceea ce contează cu adevărat în viață.
O minte sclipitoare (A Beautiful Mind)
2001 ‧ Dramă/Dragoste ‧ 2 h 20 min.
Este un film american, care a avut premiera în anul 2001. Filmul reprezintă drama intensă a unui matematician, un adevărat geniu, pe nume John Forbes Nash, care face o descoperire în tinerețe și este pe punctul afirmării internaționale. Dar ascensiunea sa în stratosfera intelectualității își schimbă dramatic cursul când geniul său nativ este sufocat de schizofrenie. Înfruntând niște încercări care pe alții i-ar fi pus la pământ, Nash revine la viață și în activitate datorită și cu ajutorul soției sale Alicia. După decade de lupoă cu boala, el iese triumfător și primește premiul Nobel în 1994.
Pianistul (The pianist)
2002 ‧ Război/Dramă ‧ 2 h 30 min.
În septembrie 1939, postul radio al lui Wladyslaw Szpilman, un pianist polonezo-evreu, este zguduit de bombardamentele germane cu ocazia invaziei Germaniei naziste în Polonia și izbucnirea ulterioară a celui de-al doilea război mondial. În speranța unei victorii rapide, Szpilman este acasă și se bucură alături de familia sa când află că Marea Britanie și Franța au declarat război Germaniei, dar Armata Germană o înfrânge pe cea poloneză și ocupă Varșovia. Condițiile de viață impuse evreilor devin din ce în ce mai aspre, fiindu-le permisă doar o sumă limitată de bani și mai târziu fiind obligați să poarte banderole cu Steaua lui David. Până în noiembrie 1940, evreii sunt siliți să stea în condiții oribile și umilitoare în ghetoul Varșovia, unde familia lui Szpilman -printre care se află tatăl și mama sa- sunt martori la radiul unor trupe SS care-i ucid pe toți cei aflați în apartamentul de vizavi. Curând familia lui Szpilman este deportată în lagărul de exterminare de la Treblinka (prin operațiunea Reinhard), dar Szpilman este salvat de un prieten aflat în poliția evreiască a ghetoului (Jüdische Ghetto-Polizei).
Marțianul (The Martian)
2015 ‧ SF/Aventură ‧ 2 h 31 min.
În timpul unei misiuni pe Marte cu echipaj uman, astronautul Mark Watney (Matt Damon) este considerat mort, victimă a unei furtuni puternice. Însă Watney supravieţuieşte urgiei şi descoperă că a fost lăsat singur pe ostila planetă. Cu provizii insuficiente, este nevoit să-şi folosească la maxim ingeniozitatea, inteligenţa şi forţa interioară pentru a râmâne în viaţă şi a găsi o cale prin care mesajul său de ajutor să ajungă pe Pământ.
La milioane de mile distanţă, NASA şi echipa internaţională de oameni de ştiinţă caută neîncetat soluţia prin care să îl aducă pe ‘marţian’ acasă, în vreme ce colegii săi de echipă pun şi ei la cale o misiune îndrăzneaţă, dacă nu imposibilă, de salvare.
Pe măsură ce aceste poveşti, mostre incredibile de curaj, se desfăşoară, voci din lumea întreagă se unesc pentru a încuraja revenirea acasă, în siguranţă, a lui Watney. Tot ce vă urez este vizionare plăcută! Și nu uitați: “Viața bate filmul”!
🤣🤣🤣🤦♂️🤦♂️🤦♂️