În cadrul unei proiecții despre monumentele istorice pierdute ale Sălajului ori aflate în pericol iminent de dispariție, care a avut loc marți, 20 septembrie, la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău (MJIAZ), a fost prezentată situația îngrijorătoare a clădirilor de patrimoniu din județ care au dispărut datorită neintervenției la timp a factorilor direct implicați în gestionarea acestor monumente. Singurul exemplu de bune practici a fost Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, care, datorită implicării comunității și a donatorilor, a putut fi salvată de la distrugere. Fără intervenția de urgență care a avut loc în cursul acestui an, Casa de la Bădăcin ar fi întregit lista ruinelor. În luna februarie, unul dintre pereții exteriori ai Casei s-a dărâmat. La o lună distanță, al doilea perete s-a făcut una cu pâmântul. E clar că, rând pe rând, s-ar fi prăbușit pereții care ar fi tras după ei întregul acoperiș. De-a lungul anilor, această Casă, la fel ca celelalte clădiri de patrimoniu care azi nu mai există, s-a luptat cu timpul, cu dezinteresul celor care puteau face ceva pentru salvarea lor, și nu au făcut-o, cu o legislație restrictivă și închistată în proceduri ce îngreunează, ori chiar se opune, procesului de reabilitare, și, nu în ultimul rând, cu cei care vor să șteargă din istoria națională urmele trecutului.
„Cea mai tristă formă de distrugere a patrimoniului este necunoașterea lui”
Amintea Valeria Lehene, referent de specialitate în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Sălaj, pornind de la afirmația prof. Cristina Bogdan, autoarea unei cărți despre patrimoniu. Afirmația a fost confirmată, încă o dată, prin dezinteresul publicului de a lua parte la astfel de activități. Degeaba se zbat două trei instituții de cultură să promoveze și să educe gustul publicului pentru ceea ce înseamnă bogăție culturală, dacă la astfel de evenimente răspund prezent aproximativ 30 de oameni, cu tot cu organizatori și bebeluși. E o realitate rușinoasă, o consemnăm, dacă nu noi, presa, atunci cine, și încercăm să atragem atenția că acest dezinteres cras creează premisele dezastrului cultural la care, din nefericire, vom asista neputincioși. Putem identifica un cumul de factori care duce la această indiferență, dar primul, și cel mai important factor, este lipsa educației și a respectului pentru adevăratele valori.
Evenimentul organizat de MJIAZ Zalău, în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, a avut scopul de a întâmpina acestă lipsă de cunoaștere și de a antrena dorința publicului de a participa la astfel de expuneri, pentru a înțelege că aceste imobile, dincolo de valoarea lor fizică, pot capăta o valoare simbolică a interesului sau dezinteresului unui popor pentru bogățiile patrimoniului național.
Campania „Salvați istoria națională, salvați Casa lui Iuliu Maniu” continuă
Amintim că pentru acest monument istoric există și o campanie de strângere de fonduri care a reușit, prin contribuția donatorilor, să reabiliteze fundația și pereții imobilului, dar și să delimiteze cu gard casa și mormintele familiei Maniu. În continuare este nevoie de susținere financiară pentru a acoperi restul datoriei către firma constructoare, în valoare de 18.000 lei, și pentru a schimba acoperișul care se află într-o stare avansată de degradare.Acest exemplu de bune practici oferit în cadrul proiecției este, de fapt, un exemplu de bune practici a celor care s-au implicat direct în salvarea Casei de la Bădăcin și a celor care se vor alătura acestui demers în viitor. Susținătorii campaniei pot face donații în conturile:
Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com
deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj
Întreaga activitate legată de evoluția campaniei poate fi urmărită pe pagina de Facebook:https://www.facebook.com/SalvatiCasaMemorialaIuliuManiu/?fref=ts
As vrea sa se retina ca am menționat faptul ca am citat dintr -un articol semnat de Cristina Bogdan. Nu-mi aparține acel citat.