Două seri de sărbătoare, emoţie şi înălţare spirituală în Sălaj, miercuri, 22 noiembrie, la Zalău şi joi, 23 noiembrie, la Şimleu Silvaniei, cu ocazia evenimentului Tribut Eroilor, în Sălaj, la Centenar, în cadrul căruia a fost lansat „Anul Centenarului Marii Uniri“ la care au participat sute de sălăjeni, alături de Preasfinţitul Părinte Petroniu Episcopul Sălajului, Preasfinţia Sa Episcopul Greco-Catolic Virgil Bercea, reprezentantul Ministerului Culturii și Identității Naționale – prof. Mihail Gorgoi, reprezentantul Secretariatului General al Guvernului – prof. Ionuț Cojocaru, reprezentantul Asociației Naționale Cultul Eroilor – General de brigadă (r) Buciu Grigore, prefectul județului Sălaj – Florin Florian, președintele Consiliului Județean Sălaj – Tiberiu Marc, primarul municipiului Zalău – Ionel Ciunt, comandantul Regimentului 69 Artilerie Mixtă ”Silvania” – Col. Ștefan Toader, conf. univ. dr. pr. Gabriel Gîrdan, academician prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, directorul Bibliotecii Județene Sălaj – Florica Pop, primarul orașului Șimleu Silvaniei – Septimiu Țurcaș, directorul Direcției Județene pentru Cultură Sălaj – Doina Cociș, artistul Mihai Toma şi colaboratorii săi din Proiectul Dacika, alături de corul catedralei „Sfânta Vineri” și mulți, mulți alții.
Seara de miercuri s-a anunţat a fi deosebită de la bun început, încă de la intrarea în spaţiul sacru, special ales pentru un eveniment cu implicaţii atât de profunde pentru toţi cei ce simt româneşte, iar cele două flamuri tricolore ce coborau de sus, de la înălţimea lăcașului de cult, grupul Urmaşii lui Maniu din Bădăcin – pată de culoare în costume populare româneşti, și tinerii cu coşurile de nuiele pline de răvaşe manifest, legate în șnur tricolor care conţineau mesaje pline de tâlc, precum „Patriotismul nu este un delict, ci o datorie!“, nu au făcut decât să puncteze și să vină în întâmpinarea evenimentului desfășurat, în premieră, în România: lansarea Anului Centenarului Marii Uniri.
Alegerea ne aparține… iar noi am ales să fim împreună
„Iubirea de țară nu înseamnă ură împotriva altor neamuri, ci datorie către neamul nostru; nu înseamnă pretenţia că suntem cel mai vrednic popor din lume, ci îndemnul să devenim un popor vrednic (…) În seara aceasta, pentru sufletul fiecăruia dintre dumneavoastră, cei prezenți aici, lansăm Anul Centenarului Marii Uniri.
Prin Unire, milioane de români au făcut cel mai frumos gest din istorie”, Unirea fiind actul sublim de voinţă naţională românească, acela care a marcat pentru vecie destinul poporului român.Dacă ne pregătim cum se cuvine de măreția Centenarului, atunci, cu siguranță, vom dobândi nu numai respectul de sine, ci şi respectul lumii întregi. Dacă vom fi demni, vom fi trataţi cu demnitate, iar dacă vom respecta noi înşine ţara aceasta, clădită pe secole de sacrificii şi speranţe, o vor respecta cu siguranţă şi alţii.
La 100 de ani de la Marea Unire, avem obligația morală de a avea demnitatea și onoarea celor ce-au înfăptuit-o“, a subliniat Doina Cociș, directorul Direcției Județene pentru Cultură Sălaj și unul din promotorii evenimentului.
Un moment plin de emoție și însemnătate, care nu a trecut neobservat și a stârnit reacții imediate în rândul celor prezenți, a fost cel în care Preasfințiile Sale Virgil Bercea și Petroniu s-au îmbrățișat la finalul discursului, dând greutate evenimentului și transmițând un mesaj non verbal cât se poate de elocvent.
„Eu nu-mi iubesc patria nici pentru că e mare, nici pentru că e bogată și nici pentru că-i frumoasă, o iubesc pentru că pentru că e a mea“
Luările de cuvânt au fost multe, iar lansarea Anului Centenarului a fost o lecție vie de istorie națională în care toți cei prezenți au fost pătrunși de importanța Marii Uniri de la 1918, de importanța marcării acestui centenar, de mândria de a fi român. Unul dintre cele mai așteptate discursuri a fost cel al academicianului Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, care prin modestia ce-l caracterizează a ținut să precizeze că după atâtea lecții de istorie înălțătoare rostite în cadrul evenimentului, îi rămân puține de spus, și ceea ce dorește să transmită sunt mai multe gânduri personale decât istorie, și a ales să împărtășească publicului rândurile unei scrisori, din miile care s-au scris în timpul Marelui Război, semnată de soția unui român plecat să-și apere țara și care arată drama acestui popor pe care „unii o înțelegem, alții ne facem că o înțelegem și alții nu o mai înțeleg deloc“. A vorbit despre obligația noastră de a iubi patria așa cum avem obligația să ne iubim mama. „Eu nu-mi iubesc patria nici pentru că e mare, nici pentru că e bogată și nici pentru că-i frumoasă, o iubesc pentru că pentru că e a mea și iubind-o iubesc și celelalte patrii ale altora. Asta au înțeles românii în vremea Marelui Război, unde s-au dus la sacrificii cu voia sau fără voia lor“, a punctat istoricul.
„Așa-i românul când se veselește”
Partea a doua a evenimentului, cea artistică, în care și-au dat concursul compozitorul şi orchestratorul Mihai Toma, alături de care au evoluat pianistul Ştefan Doniga, violonista Diana Jipa, soprana Ana Cebotari, percuționistul Niño Benavides, corul şi soliştii Catedralei „Sf. Vineri” din Zalău, nu a făcut decât să întregească mesajele transmise în prima parte cu piese folclorice şi patriotice reorchestrate pentru instrumente de suflat tradiționale, instrumente electronice, cor bisericesc şi orchestră simfonică făcând să vibreze, la unison, piepturile celor câteva sute de români prezenți la eveniment.
Seara s-a încheiat cu discursul părinte Ioan Ghiurco, parohul Catedralei Episcopale „Înălțarea Domnului” din Zalău care a ținuț un cuvânt de mulțumire, adresat invitaților, participanților și organizatorilor acestui eveniment unic.
Și pentru că tot veni vorba de organizatori, acestia au fost Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria” – filiala Sălaj, Universitatea ”Babes-Bolyai” Cluj Napoca, Instituția Prefectului Județului Sălaj, Ministerul Culturii și Identității Naționale prin: Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, Biblioteca Județeană ”I.S.Bădescu”, Muzeul Județean de Istorie și Artă, Parohia Ortodoxă ”Sfânta Vineri”, Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Sălaj, Unitatea Militară 01483 Zalău, Unitatea Militară 01336 Șimleu Silvaniei.
Miercuri la Zalău, joi la Șimleu, duminică în toată țara…
„Tribut Eroilor, în Sălaj, la Centenar“, eveniment care marchează lansarea Anului Centenarului în judeţul Sălaj, a fost lansat joi, 23 noiembrie și la Șimleu Silvaniei, în Biserica Mare de lângă Parcul Central, în cadrul unui eveniment la care au participat toți cei care au simțit că vor să fie acolo, și în care emoția, demnitatea și mândria de a fi român au fost din nou prezente, cum vor fi de altfel în toate locurile în care românii vor fi puși față-n față cu istoria lor, istorie din care fac parte părinții, bunicii și străbunicii lor.
În prima parte a evenimentului de la Șimleu Silvaniei au luat cuvântul directorul Direcției Județene pentru Cultură Sălaj – Doina Cociș, primarul orașului Șimleu Silvaniei – Septimiu Țurcaș, reprezentantul Secretariatului General al Guvernului – prof. Ionuț Cojocaru, care a apreciat oamenii din Sălaj ca fiind oameni care simt românește și pe care îi dă exemplu pe unde merge, reprezentantul Ministerului Culturii și Identității Naționale – prof. Mihail Gorgoi, reprezentantul Muzeul Național Ferdinand I, filiala Constanța, care a oferit celot prezenți o adevărată lecție de istorie, părintele Gheorghe Țurcaș din Șimleu Silvaniei, repezentantul Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”.
Partea artistică a evenimentului nu a lipsit nici de la Șimleu Silvaniei, aceasta constând într-un concert cameral susținut de artiștii Ștefan Doniga – la pian, și Diana Jipa – la vioară, care au interpretat piese compuse de muzicieni români renumiți: George Enescu, Dinu Lipatti, Bela Bartok, Ciprian Porumbescu, Paul Constantinescu, Vasile Filip și Vlad Baciu.
Lăsăm de astă dată încheierea Doinei Cociș, care a fost nu doar unul din promotorii acestui eveniment dar și vocea prin care, în Sălaj, s-a lansat pentru prima dată Anul Centenarului Marii Uniri.
„Poate fi dragoste pentru neamul din care am răsărit, față de valorile și tradițiile lui, fidelitate față de credința bimilenară a strămoșilor, dorință de a continua, cu încrăncenare, tradițiile, portul, obiceiurile. Patriotismul nu echivalează, așadar, cu declarațiile neacoperite prin fapte, cu vorbele goale, de care amintea poetul nepereche al românilor, Eminescu. Patriotismul presupune lucrare, dăruire, jertfă, recunoștință, într-un cuvânt – iubire față de tot ceea ce este românesc, frumos şi curat. Patriotismul reprezintă, după credință, puterea unui popor.“
niciun comentariu